top of page

MiĂ©rt kell idƑnkĂ©nt krĂ­zisben lennĂŒnk?

Senki nem szeret krĂ­zisben lenni. Kegyetlen idƑszak, amikor az ember idƑnkĂ©nt azt Ă©rzi, hogy a fĂĄjdalom elviselhetetlen, illetve annak tƱnik. ÁltalĂĄban ezek az idƑszakok maguktĂłl feloldĂłdnak azĂĄltal, hogy valami megvĂĄltozik kĂ­vĂŒlrƑl, de leginkĂĄbb belĂŒl, önmagunkban. Aki kĂŒzdƑ tĂ­pus Ă©s versenyszellem hajtja, az nagyon jĂłl tudja, hogy sokkal jobban megbecsĂŒljĂŒk azt a gyƑzelmet, amibe erƑn felĂŒl mozgĂłsĂ­tottuk az erƑforrĂĄsainkat, amit akadĂĄlyokkal teli Ășton Ă©rtĂŒnk el, mint azt, ami könnyen jött. KrĂ­zisben azonban annak is kĂŒzdenie kell, aki utĂĄl versenyezni, hiszen sokszor a tĂșlĂ©lĂ©s a tĂ©t.

Aki Ășgy Ă©rzi, hogy az adott helyzet összenyomja, Ă©s fĂ©l, hogy nem kĂ©pes egyedĂŒl megoldani, az mindenkĂ©ppen kĂ©rjen segĂ­tsĂ©get; csalĂĄdtĂłl, barĂĄtoktĂłl, adott esetben szakembertƑl. A krĂ­zis egy olyan beszƱkĂŒlt ĂĄllapot, amiben könnyen Ă©rtĂ©ktelennek Ă©rezhetjĂŒk magunkat, Ă©s valĂłban szĂŒksĂ©g van ilyenkor kĂŒlsƑ megerƑsĂ­tĂ©sre. A krĂ­zis tehĂĄt egy olyan ismeretlen szituĂĄciĂłba tesz minket, ahol a meglĂ©vƑ megoldĂĄsi eszközeink elsƑre elĂ©gtelennek lĂĄtszanak, ezĂ©rt mozgĂłsĂ­tanunk kell egyĂ©b erƑforrĂĄsokat.


Ha valaki megĂ©li, hogy bĂĄrmennyire is magĂĄnyosnak Ă©rezte magĂĄt, mĂ©giscsak van legalĂĄbb 1 olyan ember, akire szĂĄmĂ­that, akkor a problĂ©ma nem lesz kisebb, de valahogy egy picit mĂ©gis könnyebbnek Ă©rzƑdik. Valaki megĂ©rt, vagy legalĂĄbb fontos vagyok neki, tudok kapcsolĂłdni mĂĄsokhoz. Ez a megĂ©lĂ©s olyan erƑt tud bennĂŒnk mozgĂłsĂ­tani, amirƑl soha nem gondoltuk volna, hogy lĂ©tezik. Ebben az ĂĄllapotban mĂ©g könnyen lehet, hogy az alaphelyzet nem oldĂłdott meg, Ă©s az is lehet, hogy nem Ășgy alakul, ahogy szeretnĂ©nk, vagy megoldĂĄs valĂłban nem lĂ©tezik a problĂ©mĂĄra. De bĂĄrmilyen hiĂĄnyĂ©rzet egy kĂŒlsƑ tĂ©ny miatt belĂŒlrƑl ĂĄtalakulhat, Ă©s ha minden mĂĄs vĂĄltozatlan, mi akkor is mĂĄskĂ©pp, erƑsebben jöhetĂŒnk ki a helyzetbƑl.

Sajnos vannak nehĂ©zsĂ©gek, amikrƑl az emberek nem mernek beszĂ©lni, Ă©s nem merik megosztani, hogy valĂłjĂĄban mitƑl fĂ©lnek, mert ennĂ©l is jobban fĂ©lnek attĂłl, hogy mit gondolnak mĂĄsok. Ilyen helyzetnek tragĂ©dia lehet a vĂ©ge, ha a környezet nem veszi Ă©szre, hogy baj van, Ă©s az illetƑ nem mer segĂ­tsĂ©get kĂ©rni. Mindig legyen szemĂŒnk arra, ha valakinek segĂ­tsĂ©gre van szĂŒksĂ©ge! Ha megkĂ©rdezzĂŒk az illetƑtƑl, hogy tudunk-e valamiben segĂ­teni, mert Ășgy lĂĄtjuk, hogy valami nem okĂ©, akkor könnyen lehet, hogy azonnal el fogja mondani. A krĂ­zisben feljövƑ Ă©rzĂ©sek terhe egy idƑ utĂĄn annyira el tud hatalmasodni, hogy ha valaki nyitott arra, hogy kritika nĂ©lkĂŒl elfogadja azt, amiben Ă©ppen a mĂĄsik van, akkor a bajban lĂ©vƑ meg fog nyĂ­lni. Ha vĂ©letlenĂŒl bĂĄntĂĄskĂ©nt Ă©li meg a kĂ©rdĂ©st, akkor lehet, hogy bezĂĄrkĂłzik, de ez mĂ©g mindig jobb, mint hogy azt Ă©rezze, senkit nem Ă©rdekel, mi van vele.

A krĂ­zisben lĂ©vƑ szemĂ©lynek mindennĂ©l nagyobb szĂŒksĂ©ge van arra az Ă©rzĂ©sre, hogy nincs egyedĂŒl, hogy szĂłlnak hozzĂĄ, hogy ha akarja, akkor megoszthatja valakivel, ami benne törtĂ©nik. KrĂ­zisben nem lĂĄtunk tisztĂĄn, Ă©s könnyen fĂ©lreĂ©rtelmezzĂŒk mĂĄsok reakciĂłt. Ezeket Ă©rdemes tisztĂĄzni. Sokkal jobb felvĂĄllalni a kockĂĄzatot, hogy mit gondol a mĂĄsik, mint tĂ©vhitben maradni Ă©s összeomlani egy olyan teher alatt, ami lehet, hogy valĂłjĂĄban nem is annyira hatalmas.

KrĂ­zisben nem csak a tĂĄrsas tĂĄmaszunkat tudjuk mozgĂłsĂ­tani, hanem olyan fĂ©lelmeinkkel megyĂŒnk szembe, amikkel korĂĄbban soha. A krĂ­zis rĂĄkĂ©nyszerĂ­t minket arra, hogy valami törtĂ©njen, Ă©s sokszor nincs mĂĄs megoldĂĄs, mint belemenni abba, ami korĂĄbban a legfĂ©lelmetesebb volt szĂĄmunkra. A kognitĂ­v viselkedĂ©sterĂĄpia ingerelĂĄrasztĂĄsos technikĂĄja valahogy Ă­gy mƱködik, Ă©s a legtöbb esetben valĂłban mƱködik! Aki testközelbe kerĂŒl a fĂ©lelme tĂĄrgyĂĄval, leginkĂĄbb azt tapasztalja meg, hogy bĂĄrmennyire is elviselhetetlennek tƱnik, fĂĄj, kellemetlen, az adott dolog kibĂ­rhatĂł! Ez az Ă©rzĂ©s ĂłriĂĄsi megkönnyebbĂŒlĂ©st tud hozni, Ă©s a korĂĄbbi szorongĂĄs, ami az adott szemĂ©ly energiĂĄjĂĄnak nagy rĂ©szĂ©t elvitte, a töredĂ©kĂ©re csökkenhet. Ha valamin egyszer tĂșlestĂŒnk, utĂĄna mĂĄr nem lesz tƑle halĂĄlfĂ©lelmĂŒnk.

KrĂ­zisek nĂ©lkĂŒl nem lehet Ă©lni. EgyszerƱen a gyerekkori Ă©s felnƑttkori fejlƑdĂ©sĂŒnk önmagĂĄban megkĂ­vĂĄnja, hogy bizonyos dolgokat jobban oldjunk meg, mint elƑtte. Nem lehetĂŒnk pĂĄrkapcsolatban egy 3 Ă©ves gyerek eszköztĂĄrĂĄval. Nem tekinthet senki egĂ©sz Ă©letĂ©ben Ășgy a gyerekĂ©re, mintha mĂ©g mindig csecsemƑ lenne. Nem csinĂĄlhatunk Ășgy, mintha a felmenƑink mĂ©g mindig Ă©lnĂ©nek, Ă©s nem vehetjĂŒk figyelmen kĂ­vĂŒl, hogy a hozzĂĄnk közel ĂĄllĂłk Ă©ppen hol tartanak az Ă©letĂŒkben. Semmi sem ĂĄllandĂł, Ă©s a vĂĄltozĂĄsokhoz valamilyen formĂĄban alkalmazkodnunk el. Ha Ășgy teszĂŒnk, mintha minden vĂĄltozatlan lenne, azzal megakasztjuk az Ă©letĂŒnket. Haladni elƑrefelĂ© lehet, hĂĄtra nem.

A krĂ­zishelyzetbƑl szĂĄmtalan mĂłdon el lehet menekĂŒlni, de ettƑl mĂ©g az alap problĂ©ma biztosan nem fog megoldĂłdni. El lehet odĂĄzni a valĂłdi szembenĂ©zĂ©st, de kĂ©sƑbb, amikor ismĂ©t elƑjön, amit bĂĄrmennyire szeretnĂ©nk, nem Ășszhatunk meg, akkor mĂĄr egy sikertelen problĂ©mamegoldĂĄssal a hĂĄttĂ©rben halmozottan nehezebb lesz.

Érdemes benne maradni a helyzetben, ha kell, segĂ­tsĂ©get kĂ©rve, Ă©s kĂŒzdeni, tanulni belƑle. A kreatĂ­v krĂ­zismegoldĂĄs ĂĄltal olyan növekedĂ©sre van kilĂĄtĂĄsunk, ami eddig Ă©szre nem vett lehetƑsĂ©geket tartogat szĂĄmunkra. A krĂ­zis valĂłjĂĄban egy stop-tĂĄbla, ami azt jelzi, hogy valamin vĂĄltoztatnunk kell, valamire mĂĄskĂ©pp kell tekintenĂŒnk; ne fĂ©ljĂŒnk tƑle, ne bĂșjjunk ki alĂłla.



LegutĂłbbi cikkek

Kulcsszavak alapjĂĄn

Még nincsenek címkék.
bottom of page